Hoe wij bedrijven helpen tijdens Coronacrisis met onze services:   lees meer

Update #onderdeloep Corona

03 Apr 2020

 

BELANGRIJKSTE UITKOMSTEN CORONAONDERZOEK meting 3 – april 2020

 

Inleiding

Van 31 maart tot en met 2 april 2020 heeft Respondenten.nl een derde meting uitgevoerd van het onderzoek naar de meningen en gedragingen van Nederlanders ten aanzien van het coronavirus. Het onderzoek is gehouden onder een representatieve steekproef van 764 Nederlanders van 16 jaar en ouder. De eerste meting was van 28 februari t/m 1 maart, de tweede van 14-15 maart.

 

Belangrijkste uitkomsten

Nederlanders raken steeds bezorgder over de gevolgen van het coronavirus. Waar tijdens de 2e meting van het #onderdeloep onderzoek 72% aangaf zich zorgen te maken is dat inmiddels gestegen naar 86%. Het virus houdt de gemoederen ook intensiever bezig. Drie weken geleden zei 19% heel erg bezorgd te zijn, intussen is dat 33%.

 

Wat betreft de zorgen over de eigen gezondheid zien we logischerwijs een verband met leeftijd, alhoewel ook 1 op de 3 Nederlanders tussen de 16 t/m 34 jaar oud zich (enigszins) zorgen maakt. Onder 65-plussers is dat 2 op de 3.

 

Dat komt ook tot uiting in de maatregelen die mensen treffen. Ongeveer 90% van de mensen schudt geen handen, wast vaker de handen en vermijdt sociale contacten. Meer dan een derde gaat helemaal niet meer naar de werkplek of naar school en 1 op de 5 Nederlanders doet dit minder dan voor deze tijd.  

 

We geven ook minder geld uit. 61 procent geeft aan momenteel minder geld uit te geven dan voor het coronavirus. Dat is voor een groot deel niet vanuit financiële (18%), maar vanuit praktische overwegingen (76%) omdat veel plekken waar we normaal geld uitgeven nu zijn gesloten. Voornamelijk aan kleding wordt minder uitgegeven. 54% van de Nederlanders merkt een daling in kledingaankopen. Daarnaast zijn sport, alcohol en luxeproducten uitgaveposten die teruglopen (27%).

 

Aan boodschappen geven we in deze periode juist meer uit (33%) en ook de maaltijd bezorgdiensten doen het goed (15%). Nu we meer tijd hebben voor onszelf, zijn ook producten op het gebied van persoonlijke verzorging en gezondheid meer in trek.

 

Hoewel maar een klein deel het uitgavepatroon aanpast vanuit financiële overwegingen, is 1 op de 4 Nederlanders bang om zijn of haar baan te verliezen. 92% denkt dan ook dat het ergste van de coronacrisis nog moet komen. Geloofde drie weken geleden 69% nog dat de veiligheidsrestricties in maximaal 2 maanden opgeheven zouden worden, is dat nu nog maar 33%. Iedereen kijkt er het meest (44%) naar uit om familie en vrienden weer te bezoeken. Daarnaast worden uiteten (10%) en op vakantie gaan (9%) het meest gemist.

 

 

 

        

 

 

 

Ander nieuws

Vrolijke Pasen!
03 Apr 2021

Wij wensen iedereen hele vrrrrrrolijke Paasdagen! Lekker uitrusten en...

lees verder
Zit je zaterdagavond ook klaar met een Italiaans worstje?
11 Mar 2021

Food Inside: Lees hier onze eerste blog over hoe Nederland nu omgaat met...

lees verder
Internationale vrouwendag #Choosetochallenge
08 Mar 2021

Het team van Respondenten.nl bestaat voor 85% uit vrouwen en in...

lees verder
We missen je!
16 Feb 2021

We missen je nog steeds, gelukkig zijn veel onderzoeken online en zien we...

lees verder