crossIcon

Website verhuisd

Respondenten.nl is onderdeel van Norstat Group. Vandaar dat de website voor opdrachtgevers is verhuisd naar norstat.nl.

Naar de website

#onderdeloep Zwangerschap - de resultaten!

24 Oct 2019

Vorig jaar zijn er in Nederland in totaal 168,5 duizend van geboren (CBS, 2019), we zijn het zelf allemaal ooit geweest en we willen ze héél graag of juist helemaal niet: baby’s. Deze maand nemen we de negen-maanden-durende toestand onder de loep waardoor deze schattige kleine creaties op de wereld worden gezet, we hebben het natuurlijk over: de zwangerschap.

De hoeveelheid baby’s die dit jaar geboren gaat worden is nog niet bekend, maar waar wij al wel zeker van zijn is dat tussen al deze baby’s een RespoBaby zit. Wij mogen namelijk het heugelijke nieuws delen dat Josine, de locatiemanager in Amersfoort, vorige week is bevallen van haar 3e meisje. Gefeliciteerd Josine!

In totaal hebben 177 respondenten waaronder; zwangeren (36%), moeders (31%) en partners (33%) meegedaan aan dit onderzoek. Vooral respondenten rond de dertig hebben gereageerd. Wat niet gek is, want het blijkt dat de gemiddelde leeftijd van moeders die hun eerste kindje krijgen, is gestegen naar 29,9 (CBS, 2019).

De meeste vrouwen voel(d)en zich tijdens de zwangerschap tussen vreselijk en heerlijk in. De één zwijmelde samen met haar partner weg bij het fantaseren over hoe de baby eruit zal zien, en beschreef zwanger zijn als het mooiste dat er is. Een respondent beschreef het ‘zwanger zijn’ als elke dag een beetje jarig zijn. Je krijgt veel aandacht en cadeaus, maar aan de andere kant voelt het alsof je een lichaam leent van een vreemde: elke keer weer een ander kwaaltje. Andere vrouwen beamen dit en geven aan zich misselijk en moe te voelen tijden hun zwangerschap. Een ander had zo veel lichamelijke klachten dat ze het huis niet meer uit kwam.

Van de zwangerschapskwaaltjes hebben niet alleen de vrouwen last, meer dan de helft van de partners (59%) vindt het af en toe lastig om met een zwangere samen te leven. Hierbij wordt vooral gerefereerd aan stemmingswisselingen, het lichaam van de zwangere vrouw dat verandert en het solidair willen zijn met alles wat een zwangere ontzegt wordt. Eén van de mannen gaf bijvoorbeeld aan het lastig te vinden om te zorgen dat zijn partner altijd gelukkig is. Volgens de vrouwen doen hun partners het erg goed tijdens de zwangerschap en/of sinds de bevalling. Van deze vrouwen geeft slechts 4% aan dat hun partner het zwaar vindt. Van de mannen die ondervraagd zijn, geeft echter geen één van de mannen toe de periode als zwaar te hebben ervaren.

Wat het meeste gemist wordt tijdens de zwangerschap zijn sommige soorten vlees (47%), sushi (44%) en natuurlijk de alcoholische versnaperingen (38%). Toch blijkt het gemis van dat laatste achteraf minder hevig dan verwacht, maar 13% van de moeders geeft aan dat ze alcohol misten tijdens hun zwangerschap. Waar zwangere vrouwen zich het meest op verheugen als de geboorte achter de rug is, is het zien van het gezichtje van de baby, het weer kunnen strikken van de veters, sporten, eten van carpaccio of een goede biefstuk, een lekker glas wijn en uitgaan met vriendinnen.

Bijna de helft van de vrouwen (44%) en de mannen (43%) bereid zich niet voor op de zwangerschap. Zo’n 1/3 van de vrouwen en mannen heeft juist ieder boek en elk blog gelezen waar het woord zwangerschap in voorkomt. De rest heeft zich nog niet voorbereid, maar heeft dat wel op hun to-do list staan. En een geruststellende gedachte: geen één van de mannen of vrouwen die al een baby heeft gekregen geeft aan dat ze, achteraf gezien, zich beter voor hadden kunnen bereiden op de bevalling.

Over de bevalling gesproken; 14% van de vrouwen ziet op tegen de bevalling, tegenover zo’n 10% van de partners. Toch heeft 34% van de vrouwen zin om te gaan puffen en persen, ook hier staan de mannen positiever tegenover. 43% van de mannen geeft namelijk aan zin te hebben in de bevalling van hun vrouw. Van de vrouwen die al bevallen zijn, geeft 11% aan de bevalling als geweldig te hebben ervaren, 58% heeft de bevalling redelijk tot goed ervaren. Helaas gaf 22% van de respondenten aan een minder prettige bevalling te hebben gehad.

Dit zijn de uitkomsten van ons #onderdeloep onderzoek van oktober. Volgende maand nemen we een wat meer politiek geladen onderwerp onder de loep. De een kan er uren over doorpraten, de ander loopt al weg bij het horen van de eerste paar letters van het woord: duurzaamheid. Ook zo benieuwd hoe milieubewust onze respondenten nou eigenlijk zijn? Houd volgende maand onze socials in de gaten!

Ander nieuws

Beloonjemening.nl wordt Respondenten.nl!
23 May 2022

Vanaf vandaag heet het panel van CG Research (beloonjemening.nl)...

lees verder
Love to see you back!
30 Mar 2022

Nu alle coronamaatregelen opgeheven zijn is het weer tijd voor onderzoek...

lees verder
Respondenten.nl en CG research samen verder
01 Mar 2022

Sinds oktober maken Respondenten.nl en CG Research allebei deel uit van d...

lees verder
Nieuwe huisstijl Norsat Group
10 Feb 2022

Sinds een tijdje maken wij deel uit van Norstat Group. Vanaf vandaag heef...

lees verder